­

mojeSwietokrzyskie.pl

kawka

Kawka zwyczajna (Coloeus monedula) należy do rodziny krukowatych. Zamieszkuje niemal całą Europę, Azję południowo-zachodnią oraz północną Afrykę (Tunezja i Algieria). Zamieszkuje głównie w miastach, w parkach, ruinach, skałach i obrzeżach lasów. Kawki tworzą niewielki stada, a zimą łączą się w większe, często z gawronami.

wrobel mazurek 01

Wróbel Mazurek (Passer Montanus), znany też jako Mazurek i Wróbel Polny, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej i Australii.

wrobel zwyczajny 02

Wróbel Zwyczajny (Passer Domesticus), znany też jako Wróbel Domowy, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej, południowej części Ameryki Południowej, południowej Afryki oraz zachodniej części Australii i Nowej Zelandii.

Kaczka Krzyżówka

Kaczka Krzyżówka (Anas platyrhynchos) należy do ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje niemal całą półkulę północną, oraz południowo-wschodnią część Australii i Nową Zelandię. Krzyżówka jest ptakiem wędrownym, choć coraz więcej osobników prowadzi osiadły tryb życia.

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

mojeSwietokrzyskie.pl
20 godzin 22 minut

Racja, Zmyliło mnie to, że jest na liście Korony Gór Świętokrzyskich. Z automatu przyjąłem, że to jest jedno z pasm

Jaaa
2 dni

Wzgórz Suchedniowskie nie należą do Gór Świętokrzyskich, ale sąsiadują. Pozdrawiam, JA

Rafał
2 dni 4 godzin

No niestety, już się przewrócił ;(

 
 

© 2011 - 2019   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­