­

mojeSwietokrzyskie.pl

Kos (Turdus Merula, Blackbird) należy do rodziny drozdowatych z rzędu wróblowych.

Zamieszkuje Europę bez północnej części, północną Afrykę oraz Bliski Wschód i Azję środkową. Jest ptakiem wędrownym. W Polsce jest ptakiem licznie lęgowym i bardzo rozpowszechnionym. Zamieszkuje lasy, niewielkie zadrzewienia, parki, ogrody oraz tereny zieleni miejskiej. Ptaki zamieszkujące miasta często pozostają również na zimę. Ptaki zamieszkujące pozostałe tereny migrują na południe i zachód kontynentu, gdzie przebywają od listopada do lutego.

Długość ciała kosa, z dziobem i ogonem, wynosi od 24 do 27 cm. Rozpiętość skrzydeł waha się od 37 do 39 cm. Natomiast waga od 80 do 125 g.

Dorosły samiec jest cały czarny, ma pomarańczowy dziób i otoczkę wokół oczu. Samica ma barwę ciemnobrunatną z jasniejszym gardłem i piersią. Młode przypominają samicę ale są trochę jaśniejsze.

Kosy żerują głównie na ziemi, po której poruszają się skacząc. Żywią się owadami, dżdżownicami i ślimakami oraz owacami roślin.

Gniazda zakładają na drzewach, krzewach w zagłębieniach budynków na niewielkiej wysokości nad ziemią. W lasach gniazdują również w dziuplach. Wyprowadzają 2 lub 3 lęgi w ciągu roku, za każdym razem składając 3 do 6 jaj. Samica wysiaduje jaja przez 12 -14 dni. Młode stają się lotne po 2 tygodniach od wyklucia, a przez kolejne 3 tygodnie są dokarmiane przez rodziców.

Kos jest objęty ochroną ścisłą na terenie Polski.

 

Galeria - Kos (Turdus Merula, Blackbird)

kos 01

kos 02

kos 03

kos 04

kos 05

 

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

Irmina
20 dni 16 godzin

Pięknie! Kto rano wstaje temu... i ma piękne widoki :))

Irmina
20 dni 16 godzin

Jak zwykle ciekawie :)

mojeSwietokrzyskie.pl
1 miesiąc 26 dni

Dziękuję!

© 2011 - 2021   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­