­

mojeSwietokrzyskie.pl

Kawka zwyczajna (Coloeus monedula) należy do rodziny krukowatych.

Zamieszkuje niemal całą Europę, Azję południowo-zachodnią oraz północną Afrykę (Tunezja i Algieria). Zamieszkuje głównie w miastach, w parkach, ruinach, skałach i obrzeżach lasów. Kawki tworzą niewielki stada, a zimą łączą się w większe, często z gawronami.

 

Wśród kawek nie występuje dymorfizm płciowy czyli nie ma różnic w wyglądzie pomiędzy samcem i samicą. Upierzenie czarne, boki szyi, głowy i kark - szare. Góra głowy czarna.

 

Kawka osiąga długość 33-35 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 67 cm, i masę ciała ok. 230 g.

 

Kawki składają jaja na przełomie kwietnia i maja. Młode osiągają samodzielność po ok. miesiącu. Gniazda budują zwykle w szczelinach murów, starych kominach, ruinach, wieżach kościelnych itp.

 

Kawki żywią się głównie dżdżownicami, pędrakami, gryzoniami, oraz jajami mniejszych ptaków.

 

Kawka zwyczajna podlega na terenie Polski ścisłej ochronie gatunkowej.

 

Galeria (kliknij żeby powiększyć)

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

Zenobiusz Wahadło
4 miesięcy 19 dni

Byłem w Rio, byłem w Bajo, byłem nawet na Hawajo, wszystko c... :) Nie ma jak Góry Świętokrzyskie :)

mojeSwietokrzyskie.pl
5 miesięcy 4 dni

Zwierzęta nadal są wypchane... :-) Pozdrawiam

Ania
5 miesięcy 6 dni

Po przeczytaniu tego wpisu uświadomiłam sobie, ze zwiedzałam to muzeum w latach licealnych. A potem wcale. Pamiętam, jak

 
 

© 2011 - 2017   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­