­

mojeSwietokrzyskie.pl

Wróbel Mazurek (Passer Montanus), znany też jako Mazurek i Wróbel Polny, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej i Australii.

 

U wróbla mazurka nie występuje dymorfizm płciowy - obie płcie wyglądają tak samo. Jest trochę mniejszy od wróbla zwyczajnego. Podstawową różnicą odróżniającą go od wróbla zwyczajnego jest czarna plamka na policzkach. Dodatkowo mazurek posiada białą obrożę dookoła szyi oraz brązową główkę. Czarna plamka na szyi (podgarlu) znacznie mniejsza niż u wróbla zwyczajnego. Nogi jasno brązowe, dziób czarny.

 

Długość ciała wróbla mazurka wynosi około 10-12 cm, rozpiętość skrzydeł około 20-22 cm, a waga około 24 g.

 

Wróbel zwyczajny żyje w okolicach osiedli ludzkich, pól uprawnych, parków, sadów i na obrzeżach lasów. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

 

Gniazda buduje w szczelinach budynków, w dziuplach. Odbywa 2 lęgi rocznie, w okresie od kwietnia do czerwca. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

 

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria (kliknij żeby powiększyć)

 

1000 Znaków do wykorzystania


Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

Ania
1 miesiąc 7 dni

Konie nadzwyczaj piękne. Ale cielaczek na ostatnim zdjęciu ujmuje za serce tymi swoimi ząbkami śmiesznymi.

Iwona
1 miesiąc 12 dni

Prawdziwe końskie piękności :)

Ania
1 miesiąc 21 dni

Wybieramy się do tego ogrodu jak sójki za morze. Twoja relacja dowodzi, że w końcu trzeba tam pojechać - jest piękne. I

 
 

Biuletyn

Powiadomienia o nowościach.

Twój e-mail NIE będzie udostępniany osobom trzecim

© 2011 - 2017   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­