­

mojeSwietokrzyskie.pl

Wróbel Zwyczajny (Passer Domesticus), znany też jako Wróbel Domowy, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej, południowej części Ameryki Południowej, południowej Afryki oraz zachodniej części Australii i Nowej Zelandii.

 

Samica wróbla zwyczajnego mają brozowoszare upierzenie, na grzbiecie paskowane. Dziób szary a nogi różowe.

Samiec ma wierzch brązowy w ciemniejszymi paskami, a na szyi (podgarlu) czarną plamkę. Kolor Dziobu zależy od okresu: w lęgowym czarny, poza nim szary. Nogi różowe lub brązowe.

 

Długość ciała wróbla zwyczajnego wynosi około 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 21 cm, a waga około 30 g. Długość życia około 10 lat.

 

Wróbel zwyczajny żyje blisko osiedli ludzkich i w jego okolicach. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

 

Gniazda w kształcie kuli z bocznym wejściem, buduje w szczelinach budynków, pod dachami, w dziuplach. Odbywa do 4 lęgów rocznie, w okresie od kwietnia do sierpnia. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

 

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria (kliknij żeby powiększyć)

 

1000 Znaków do wykorzystania


Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

Ania
1 miesiąc 7 dni

Konie nadzwyczaj piękne. Ale cielaczek na ostatnim zdjęciu ujmuje za serce tymi swoimi ząbkami śmiesznymi.

Iwona
1 miesiąc 12 dni

Prawdziwe końskie piękności :)

Ania
1 miesiąc 21 dni

Wybieramy się do tego ogrodu jak sójki za morze. Twoja relacja dowodzi, że w końcu trzeba tam pojechać - jest piękne. I

 
 

Biuletyn

Powiadomienia o nowościach.

Twój e-mail NIE będzie udostępniany osobom trzecim

© 2011 - 2017   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­