­

mojeSwietokrzyskie.pl

 

Wróbel Zwyczajny (Passer Domesticus), znany też jako Wróbel Domowy, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej, południowej części Ameryki Południowej, południowej Afryki oraz zachodniej części Australii i Nowej Zelandii.

Samica wróbla zwyczajnego mają brozowoszare upierzenie, na grzbiecie paskowane. Dziób szary a nogi różowe.

Samiec ma wierzch brązowy w ciemniejszymi paskami, a na szyi (podgarlu) czarną plamkę. Kolor Dziobu zależy od okresu: w lęgowym czarny, poza nim szary. Nogi różowe lub brązowe.

Długość ciała wróbla zwyczajnego wynosi około 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 21 cm, a waga około 30 g. Długość życia około 10 lat.

Wróbel zwyczajny żyje blisko osiedli ludzkich i w jego okolicach. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

Gniazda w kształcie kuli z bocznym wejściem, buduje w szczelinach budynków, pod dachami, w dziuplach. Odbywa do 4 lęgów rocznie, w okresie od kwietnia do sierpnia. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria   

wrobel zwyczajny 01

wrobel zwyczajny 02

wrobel zwyczajny 03

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

Irmina
1 dzień 19 godzin

Hejka! Jak zwykle bardzo fajna relacja. Podoba mi się :)

Jaro
3 dni 7 godzin

2 godziny ze św. Katarzyny na Łysicę - idąc spokojnym tempem przechodzi się ten odcinek szybciej :-)

MTB
1 miesiąc 19 dni

Przez te lata bo ja mam wersje 2018.4 niewiele się zmieniło. Mapa dla Wielkopolski tak samo nie dokłada i błędna na szla

 
 

© 2011 - 2017   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­