­

mojeSwietokrzyskie.pl

 

Wróbel Zwyczajny (Passer Domesticus), znany też jako Wróbel Domowy, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej, południowej części Ameryki Południowej, południowej Afryki oraz zachodniej części Australii i Nowej Zelandii.

Samica wróbla zwyczajnego mają brozowoszare upierzenie, na grzbiecie paskowane. Dziób szary a nogi różowe.

Samiec ma wierzch brązowy w ciemniejszymi paskami, a na szyi (podgarlu) czarną plamkę. Kolor Dziobu zależy od okresu: w lęgowym czarny, poza nim szary. Nogi różowe lub brązowe.

Długość ciała wróbla zwyczajnego wynosi około 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 21 cm, a waga około 30 g. Długość życia około 10 lat.

Wróbel zwyczajny żyje blisko osiedli ludzkich i w jego okolicach. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

Gniazda w kształcie kuli z bocznym wejściem, buduje w szczelinach budynków, pod dachami, w dziuplach. Odbywa do 4 lęgów rocznie, w okresie od kwietnia do sierpnia. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria   

wrobel zwyczajny 01

wrobel zwyczajny 02

wrobel zwyczajny 03

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

mojeSwietokrzyskie.pl
13 godzin 34 minut

Dziękuję za link. Zawartość strony robi ogromne wrażenie! Pozdrawiam

Ania
3 dni 2 godzin

Bardzo polecam stronę nieżyjącego już pan Kowalczyka, który niestrudzenie gromadził informacje o miejscach związanych

mojeSwietokrzyskie.pl
3 miesięcy 25 dni

No chyba to oczywiste!!! ;-) Pozdrawiam

© 2011 - 2019   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­