­

mojeSwietokrzyskie.pl

 

Wróbel Zwyczajny (Passer Domesticus), znany też jako Wróbel Domowy, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej, południowej części Ameryki Południowej, południowej Afryki oraz zachodniej części Australii i Nowej Zelandii.

Samica wróbla zwyczajnego mają brozowoszare upierzenie, na grzbiecie paskowane. Dziób szary a nogi różowe.

Samiec ma wierzch brązowy w ciemniejszymi paskami, a na szyi (podgarlu) czarną plamkę. Kolor Dziobu zależy od okresu: w lęgowym czarny, poza nim szary. Nogi różowe lub brązowe.

Długość ciała wróbla zwyczajnego wynosi około 15 cm, rozpiętość skrzydeł około 21 cm, a waga około 30 g. Długość życia około 10 lat.

Wróbel zwyczajny żyje blisko osiedli ludzkich i w jego okolicach. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

Gniazda w kształcie kuli z bocznym wejściem, buduje w szczelinach budynków, pod dachami, w dziuplach. Odbywa do 4 lęgów rocznie, w okresie od kwietnia do sierpnia. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria   

wrobel zwyczajny 01

wrobel zwyczajny 02

wrobel zwyczajny 03

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

mojeSwietokrzyskie.pl
10 dni 17 godzin

Racja, samo okno nie wystarczy. Zawsze można wyjść na szlak - wtedy wschody są najładniejsze. Pozdrawiam

Ania
11 dni 9 godzin

Też mam okno na wschód, ale na pierwszym piętrze i z dużym blokiem naprzeciwko. Dlatego tym bardziej zachwycam się tymi

mojeSwietokrzyskie.pl
2 miesięcy 8 dni

Przez te nowe pomiary itd., to już nic nie wiadomo... :-). Dzięki za ciekawe informacje. Pozdrawiam

© 2011 - 2020   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­