­

mojeSwietokrzyskie.pl

 

Kaczka Krzyżówka (Anas platyrhynchos) należy do ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych.

Zamieszkuje niemal całą półkulę północną, oraz południowo-wschodnią część Australii i Nową Zelandię. Krzyżówka jest ptakiem wędrownym, choć coraz więcej osobników prowadzi osiadły tryb życia. Zamieszkuje niemal wszystkie środowiska wodne, ale preferuje stawy i jeziora unikają rzek o szybkim nurcie. Kaczka Krzyżówka jest przodkiem kaczki domowej.

Wśród krzyżówek występuje dymorfizm płciowy czyli różnica w wyglądzie pomiędzy osobnikami różnej płci. W okresie spoczynkowym (nie godowym) obie płcie są dość podobne. Pióra są w kolorze brązowo-pomarańczowym przypominającym nachodzące na siebie łuski, a sterówki są białe z szaro-czarnym środkiem. Samca można rozpoznać po żółtym dziobie i rudej piersi.

W okresie godowym samiec ma zieloną głowę, oddzieloną od reszty ciała białą obrożą.

Kaczka krzyżówka osiąga długość 60-65 cm, rozpiętość skrzydeł między 80-100 cm, i masę ciała 0,7-1,5 kg.

Okres lęgu krzyżówek trwa od kwietnia do lipca. Gniazda budowane są zwykle w trawie, ale często zdarzają się na drzewach. Samica składa 8-12 jaja, a po wykluciu sama wychowuje młode.

Krzyżówki są wszystkożerne, choć najczęściej żywią się roślinami wodnymi. Kaczki te z reguły nie nurkują, ale żerują na powierzchni wody zanurzając jedynie przednią część ciała. Poza roślinami zjadają larwy komarów, skorupiaki, chrząszcze itp.

Kaczka krzyżówka jest ptakiem łownym, podlegającym ochronie w okresie od 22.12 do 14.08.

 

Galeria 

kaczka krzyzowka 01

kaczka krzyzowka 02

kaczka krzyzowka 03

kaczka krzyzowka 04

kaczka krzyzowka 05

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

mojeSwietokrzyskie.pl
7 dni 19 godzin

Niestety nie mogę znaleźć, ale jeszcze poszukam w odmętach komputera... Jak znajdę to wyślę. Pozdrawiam

Michał
9 dni 21 godzin

Stary post, ale spróbuję. Mógłbym prosić o przesłanie tego artykułu?

Zenobiusz Wahadło
6 miesięcy 20 dni

Byłem w Rio, byłem w Bajo, byłem nawet na Hawajo, wszystko c... :) Nie ma jak Góry Świętokrzyskie :)

© 2011 - 2017   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­